My competition advice

stævneråd til dit første stæneJeg har haft omkring 60 starter med Rumba til dressurstævner de sidste to år og vil gerne dele mine stævneråd. For gud hvor er det blevet lettere med tiden! Jeg husker den allerførste gang, hvor jeg stod og skulle regne mig frem til, hvornår jeg skulle køre hjemmefra mig selv, begynde at strigle, vaske, flette, læsse og så videre, for at kunne nå hen til stævnet. Hvad nu hvis hun ikke ville gå lige op i traileren, og jeg blev nødt til at bruge ekstra tid på det? Og hvor lang tid ekstra skulle jeg lige bruge på at køre med trailer udover det, gps’en fortalte mig? Jeg kendte heller ikke den optimale opvarmningstid med Rumba, for en ting var jo, hvornår hun føltes klar på hjemmebane, men hvordan ville det være, hvis hun hidsede sig op til stævnet?

Den første gang på hjemmebane

Mit allerførste stævne valgte jeg derfor at starte hjemme i rideklubben. Der var jeg rimeligt home free omkring en lang række faktorer og slap for transport og uvante omgivelser. Men jeg havde stadig kun haft Rumba i et par måneder, og jeg valgte at starte en LA1 på B-bane. Den har et lidt højere sværhedsgradsniveau end på A-bane.

competition advice

Rumba og jeg til vores første stævne. Billedet er åbenlyst taget EFTER, vi er færdige. Start altid med et stævne på hjemmebane, hvis det er muligt – det letter altså på tingene.

Så jeg fik min sag for, for jeg havde ikke engang lært at samle tøjlerne ordentligt op efter middelskridten, uden at hun kastede hovedet i vejret. Men min daværende, nu afdøde og meget savnede træner og ven Ole, sagde til mig, at jeg skulle udfordre mig selv, og at min hest ikke hørte hjemme i LB. Så jeg tog chancen. Programmet var ikke synderligt pænt, fordi jeg var så rystende nervøs (og svor at jeg ALDRIG ville ride et stævne igen), men jeg red til lidt over 64% og fik mig en 3. plads – og blod på tanden.

Ud på stævnebanerne

Men vi skulle jo til det. Konkurrencerne på udebane, og så begyndte fejlkalkuleringerne og de uheldige situationer ellers at regne ned over os. Rumba var VILD, når jeg fik hende ud af traileren. Så det der med at binde hende var et no go, så det endte med, at jeg altid måtte løbe efter hende med sadlen, mens talrige hjælpere forsøgte at få hende til at stå stille, eller spænde gjorde inden sadlen røg af igen! Og fordi jeg var så nervøs over at komme for sent (og ikke kunne få sadle på blandt andet), endte jeg altid med at komme ALT for tidligt på ryggen af hende og opvarme i over en time. Så Rumba var dødtræt, når vi endelig skulle ride program. Og fordi jeg var så nervøs, glemte jeg at ride, så hun gik overhovedet ikke frem. Så begyndte jeg at opvarme i et kvarter, men så var hun overhovedet ikke ordentligt varm og gad stadig ikke gå frem. Så var der de gange, hvor hun blev bange for noget på banen, og jeg ike kunne få hende forbi det sted igennem hele programmet. Eller overhovedet kunne få hende ind på banen, fordi hun pludselig fik den geniale idé, at hun jo bare kunne lade være med at gå derind.

First competition advice - LA3 with Rumba

Meget koncentreret type til stævne. Billedet er fra vores hidtil bedste ridt i LA-klasserne i sommeren 2014, hvor vi red 75% i LA3. Set i bakspejlet ville jeg aldrig vælge det udstyr. Jakken er for kort, hjelmen for sporty, og underlaget er et kombineret! Meget springagtigt…

Der var også dengang hun blev stukket af en bi på vej ind på banen og lavede det vildeste rodeoshow, som jeg kun overkom i sadlen, fordi jeg havde så meget klisterspray i røven. Jeg prøvede også at køre forkert til et stævne, fordi gps’en havde taget kassererens adresse fremfor rideklubbens. Så lærte jeg at dobbelttjekke med klubbens hjemmeside…

Selvom vejen har været hård, er det blevet til masser af fantastiske oplevelser og rideture. Det er så vigtigt at huske på, at procenten sagtens kan ende med at blive god, selvom der har været uheld på turen og fejl i programmet!

Det er så vigtigt at huske på, at procenten sagtens kan ende med at blive god, selvom der har været uheld på turen og fejl i programmet. Inden LA5’en her til 69% og en 2. plads, havde jeg hængt fast med knæet i et bogstav på opvarmningen!

Jeg har også været alene afsted til stævne, hvor jeg ikke kunne komme op på Rumba, fordi hun ikke ville stå stille, og jeg var for genert til at spørge nogen om hjælp. Jeg har også prøvet flere gange, at stævnet var forsinket, og jeg ikke kunne høre højtaleren, så jeg endte med at varme op i 2 timer, før det blev min start. Og sådan kan jeg blive ved. For det med at starte stævne er en kunst, som jeg efterhånden synes, at jeg mestrer. Jeg ved nu, hvor lang tid tingene tager, hvordan de skal gøres og bedst af alt – jeg kender mig hest på udebane. Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser, for det er levende dyr, der har deres egen vilje…

Mine stævneråd

Udfra mine egne stævneerfaringer har jeg lavet en liste over stævneråd, så du kan slippe for at begå de samme fejl som jeg.

 1. Tag tid på, hvor lang tid, du er om at flette. Og tag tid på hvor lang tid, du er om at strigle, vaske etc. Så ved du, hvor lang tid før, du skal ankomme til stalden inden afgang til stævnet. Jeg regner altid med ca. 20 minutter til at flette og 40 minutter til at ordne resten. Start altid med at flette, hvis du er i tidsnød, for det andet er ikke så nødvendigt, og du kan gøre det meget hurtigere…
 2. Tag tid på, hvor lang tid det tager at læsse hesten. Rumba ville ikke i trailer på et tidspunkt, så jeg satte 30 minutter af. Nu sætter jeg ikke tid af til det. Hav altid hjelm på, når du gør det. Rumba gav mig engang hjernerystelse, fordi hun kastede hovedet ind i mit, da jeg skulle binde hende fast.
 3. Tjek hestens udstyr. Det skal være rent, og du skal bruge et hvidt underlag og bandager eller gamasher, hvis du starter under LA4. Selvom benbeskyttelse ikke er obligatorisk, skal du bruge det alligevel. De fleste har det på, og det ser flottere ud – så på med det. Og MEGET gerne bandager. Om sommeren rider jeg også med hut, da det mindsker vind i ørerne og beskytter mod fluer. Rumba bliver dejligt rolig af det.
 4. Prøv dit stævnetøj nogle dage inden stævnedagen, så du er sikker på, at du har alt, og at du kan passe det! Der står i DRF reglement her, hvad du skal have på. Jeg har en skjorte med indbygget plastron, så jeg slipper for at tænke på den.
 5. Hav altid jakke og trøje på med lynlås, ellers kan du ikke få dem af og skifte til stævnejakke, når du sidder på hesten med hjelm på.
 6. Pak en IKEA-pose eller et net med jakken (den vil du ikke rende rundt i hele dagen), plastron, handsker, hestepas, godbidder, vand, en snack for energi og penge, så du kan købe mad efter stævnet. Din hjælper bliver glad for posen, da alt kan samles heri – også bandager, hvis du rider højere klasser, og de skal af efter opvarmingen.
 7. Start med at sætte din trailer på – så er det gjort, og du kan ordne hest i ro og mag.
 8. Dobbelttjek adressen på din destination med rideklubbens hjemmeside, så din gps ikke vildleder dig. Hvis det tager 45 minutter at køre til stævnet i bil alene, skal du ca. lægge et kvarter til med trailer.
 9. Læg sadlen på hesten hjemmefra, hvis du har en hest, der bliver vild, når den kommer ud af traileren. Og læg hovedtøj på INDE i traileren.
 10. Om vinteren skal hesten bare køre i traileren med et skridttæppe og om sommeren uden, da den bliver varm under transporten.
 11. Når du ankommer til stævnestedet, skal du starte med at gå op i sekretariatet og tjekke ind – husk dit pas. Nogle vil have det, andre vil ikke. Jeg gør det ALTID, så jeg kan høre, om der er forsinkelser.
 12. Find ud af, hvor du skal opvarme, og hvor du skal ride programmet. Jeg gennemgår altid lige programmet, når jeg ser banen, så jeg føler, at jeg kender den.
 13. Tag hesten ud af traileren og træk den direkte op i opvarmningsstedet, så du kan trække et par runder med den. Rumba falder hurtigere ned på den måde, og jeg føler mig tryggere her fremfor på en eller anden vej eller mark.
 14. Brug klister til stævner, da det giver dig et ekstra godt sæde, som du kan føle tryghed i, når du er nervøs. Jeg bruger den orange spray fra Horze til ca. 89 kr og sprayer på sæde og knæpuder.
 15. Jeg har en regel om, at jeg vil sidde på hesten 50 min før min starttid. Det giver mig ca. 40 minutters opvarmning og det er perfekt. Men ærligt – det er noget, du skal prøve dig frem med, for din hest er helt sikkert anderledes på udebane.
 16. Få en til at trække dig fra opvarming til bane, så din hest føler sig tryg på vejen.
 17. Rid dit program. Jeg har masser af tips til, hvad du skal gøre, når du kommer ind på banen og under programmet, som du får senere…

 

xx Line

 

I’ve done a lot of competing with Rumba over the last two years. And OMG has it become easier over time!
I remember the very first time when I had to figure out the timing of the whole getting ready thing. How long would it take to groom, wash, braid, load into the trailer etc. And I didn’t knew the optimal warmup time for Rumba either – how would she react far from home, would she get herself worked all up?