Mare cycle problems – PART 2

Caslick operationJeg har ikke haft nogen effekt af de kinesiske urter, tværtimod er hun kommet voldsomt i brunst og har været mere hysterisk end sædvanligt. Derfor var jeg på Hørsholm Hestepraksis igår for at få hendes æggestokke ultralydsscannet. I brunstperioden kan denne scanning give værdifulde oplysninger om folliklernes (æggenes) antal og udvikling. Det kan også afsløres, om der overhovedet sker en ovulation (ægløsning). Det er nemlig ikke alle follikler, der resulterer i en ovulation, selvom de opnår den rette størrelse. En normal follikel vokser gerne ca. 2 mm i døgnet, og de fleste hopper har ægløsning, når folliklen er 35-45 mm i diameter. Follikler under 30 mm har sjældent værdi. Nogle hopper har to, og i sjældne tilfælde tre, ovulationer i en brunstperiode. Under scanningen kan man også undersøge for eventuelle cyster, væske og andre anormaliteter. Det var der ikke, så Rumbas adfærd kan meget vel skyldes, at hun suger luft op gennem skeden. Det giver ømhed i lænden og derfor ridemæssige problemer. Derfor forslog både Nicolai og Henrik, at vi skulle sy hende sammen, altså en caslick operation. Det er et lille, nemt indgreb, som Henrik faktisk lavede på et kvarters tid.

Om caslick operation

Operationen foregår ved, at man først binder hesten hale op med gazetape og afvasker den bagi med desinficerende væske. Så bedøver man i hver side af skamlæberne, hvilket gør, at de hæver op og bliver lettere at sy i. Så skærer man en lille smule hud af i hver side af skamlæberne – i den øverste halvdel ca. af skeden – og syer så de to skamlæber sammen med nål og tråd. Stingene skal tages efter 10-14 dage af en dyrlæge. Og det er det. Man kan ride let dagen efter, hvilket jeg gjorde idag, fordi hun var enormt fuld af energi. Jeg tjekkede lige efter travturen at det hele så fint ud bagi, bare for at være på den sikre side.

Her er en video, jeg har fundet på Youtube. Jeg kunne desværre ikke selv tage en af det igår, da jeg har super svært ved at se på alt, der har med kanyler etc at gøre.

Oxytocin og de gule legeme

Udover caslick operationen skulle Rumba have et hormon, oxytocin, i 6 dage. Det har til formål at få hende til at holde på det gule legeme, så hun ikke kommer i brunst i det næste stykke tid. Det gule legeme er en endokrin kirtel, som dannes efter ovulationen på det sted, hvor ægløsningen er sket. Det er hormonproducerende og er med til at bevare drægtigheden i starten, hvis hoppen er kommet i fol.

Oxytocin skulle det have en god effekt på humøret og velværet generelt, da det også kaldes kærlighedshormonet. Hoppen producerer det ved bedækning, og vi mennesker producerer det, når vi kysser, kæler etc. Rumba skal stikkes med hormonet i de næste 5 dage, hvilket min veninde, der er dyrepasser-uddannet, klarer for mig.

Hvis nogen skulle være mere interesserede i hoppens cyklus, er der et spændende link her.

xx Line

Yesterday I brought Rumba to the vet for a scan of the ovaries to see if there could be anything here causing the female cycle problems I’m experiencing. There were no abnormalities found so the vet suggested a caslicks procedure due potential wind-sucking through the vagina. This wind-sucking can lead to many of the problems I’m experiencing with Rumba.

The caslicks procedure is done like this: First the vulva is cleansed; about half the lips and the upper commissure of the vulva are localized with anesthesia (local application of anesthetic to numb the tissue). The edges of the lips of the vulva are scarified (the skin and some subcutaneous tissue is removed with something sharp) to the depth of one-half inch. The two scarified surfaces are brought together and held in position by metal wound clamps or sutures.