Aqua training for horses

Aquatræning for hesteIdag har jeg hentet Rumba hjem fra aquatræning for heste hos Healthy Horse i Skibby. Hun har været på træningsophold de sidste 11 dage, fordi jeg ville have styrket hendes muskulatur, og fordi jeg tror, det er super sundt for hesten at bruge sig på en anden måde, end den plejer. Lidt ligesom mennesker, hvor vi for alvor ser fremskridt, hvis vi ændrer vores træningsrutine.

Og aquatræning giver altså en workout for hesten uden sammenligning. Jeg tog en lille video af Rumbas sidste tur i aquatræneren idag. Det er lavet som en løbebånd, som vi kender fra fitnesscentret, hvor der stiger vand op fra gulvet til en passende mængde, der kan varieres fra gang til gang alt efter, hvilken vandstand hesten arbejder bedst i.

Og så har jeg lavet en liste over aquatræning for heste på Sjælland med priser og andet info, som du finder nederst. 

Om aquatræning for hest

Aquatræning kom til Danmark i 2013, hvor Healthy Horse på Sjælland fik Nordeuropas første aquatræner installeret. Aquatræning kombinerer løbebånd og vand. Det er en super skånsom træningsform, da tyngdekraften er ophævet i vand og ikke belaster muskler og led med hestens fulde vægt. Vand giver en blød modstand for opbygning af muskler og kondition, hvilket forstærkes ved hurtigere bevægelser. Leddene bliver således styrket og kroppen ligeudrettet, da træningsformen kræver, at hesten bruger alle 4 ben lige meget og derfor arbejder korrekt og lige igennem hele kroppen . I virkeligheden bruger heste (og andre dyr) sig typisk skævt, da det er lettere for dem. Det kolde vand er desuden godt for senerne og blodcirkulationen, der øges betragteligt under en træning. Derfor er aquatræning også særligt egnet til heste med sene- og ledbåndsskader. Også heste med rygproblemer har gavn af træningen, men heste uden skader har ligeledes gavn af træningen, der virker muskelopbyggende, konditionsforbedrende og motorik-koordinerede. Kilde: Healthy Horse og Horseaquatrainer.dk

Min oplevelse med aquatræning for heste hos Horseaquatrainer.dk

Jeg har haft Rumba i aquatræning ad to omgange. Den første gang var i foråret 2015 hos Horseaquatrainer.dk på centret i , hvor i Strøby Rideklub holder til. Jeg havde haft en sadel i lang tid, som ikke lå optimalt og Rumba var blevet meget muskelfattig over ryggen, så jeg var på udkig efter en løsning. Der var flere i stalden, der havde prøvet aquatræning med succes, så jeg researchede lidt på steder og fandt frem til Horseaquatrainer, som faktisk var det billigeste sted, jeg kunne finde. Det er jo pænt pricy i forvejen at sende sin hest i træning, så jeg tænkte, at den billige lønsing måtte være god nok. Jeg ringede til stedet og blev lidt uroligt, da det var en polsk mand, der ikke snakkede så godt dansk, der tog telefonen. Jeg var meget i tvivl, om han helt forstod, hvad jeg sagde om Rumba, men opholdet blev booket.

Da vi ankom til stedet, blev både Rumba og jeg varmt modtaget. Rumba fik masser af klap, og der var generelt interesse for at høre om hende og lære hende at kende. Desuden var der den fineste boks med utroligt meget lækkert halm i en dejlig nybygget stald ventende på hende. Ejeren forsikrede mig om, at der ingen tvang ville være, og at Rumba fik lov til at tage alting i sit eget tempo. Jeg følte mig meget tryg og kunne efterlade hende med god mavefornemmelse.

Aquatræning for heste - Rumba i boksen på Strøby Ridecenter

Lidt skeptisk Rumba i sin nye midlertige boks lige efter ankomst.

Jeg hentede Rumba efter 14 dages ophold. Og sikke en forandring. Hun havde fået MASSER af muskler over det hele men særligt  på overarmene, bringen, ryggen og bagparten. De første gange jeg red hende efterfølgende, føltes hun en anelse stram i skuldrene, men efter tre gange var en drøm at ride på. Især galoppen var blevet helt vildt meget forbedret. Det blev til en helt vild god stævnesæson, hvor vi stort set blev placeret i alle de LA4 og 5, vi startede.

…og hos Healthy Horse

Anden omgang gik til Skibby ved Frederikssund hos det dyre Healthy Horse. Her blev vi ikke budt velkommen og jeg måtte selv spørge om, der var nogen der kunne vise mig boksen og hjælpe med at læsse af.  Ingen synes at være synderligt interesseret i Rumba, og der var travlt og generelt gang i den. Jeg blev sat til at udfylde nogle papirer i et hjørne af stalden og tog afsted med en træls følelse af bare at være en i rækken og havde faktisk lidt ondt af Rumba, der bare blev efterladt til fremmede i en boks lige op ad to kæmpe, åbne porte, hvor det trak meget.

Inden jeg skulle hente hende, lavede jeg en sms aftale med ejeren (hvilket var super nemt og positivt) om at overvære Rumbas sidste aquatræning. Denne gang blev jeg mødt med lidt mere varme og åbenhed, og blev fortalt, at Rumba havde været enormt dygtig og generelt en meget nem hest at arbejde med. Det gjorde mig glad, eftersom jeg tænkte, at hun nok var blevet klappet lidt på alligevel så.

Også denne gang kunne jeg se det på hendes muskulatur – ikke så meget som sidste gang, da det var et længere ophold, men nok til, at jeg synes, hun så super godt ud. Især på fronten. Og så var det sjovt at se hende arbejde i aquatræneren. Det var meget tydeligt, at hun var enormt tilfreds. Gik ivrigt op i maskinen, knoklede afsted og smaskede og slikkede sig om munden undervejs. Jeg tog denne lille video af det…

Liste over steder med aquatræning for heste på Sjælland

Horseaquatrainer.dk Klippingevej 6, 4671 Strøby, tlf. 28900997. Træningsophold inkluderer aquatræning 6x ugentligt, fodring 3 gange daglig med eget foder, fold (alene), halm og wrap. Dagspris = 280 kr. Aquatræning uden opstaldning = 250 kr. (10-turskort = 2.200 kr.) Også mulighed for walker, skridtmaskine uden vand. Der er ridehus på stedet, og du må komme og ride din hest under opholdet.

Healthy Horse Marbækvej 6, 4050 Skibby, tlf. 40819312. Træningsophold inkluderer aquatræning 6x ugentligt, fodring 3 gange dagligt med eget foder, halm, wrap/hø, fold (alene), skift af dækken etc. Dagspris = 330 kr. Aquatræning for heste uden opstaldning = 300 kr. (10-turs kort = 2700 kr.) Også mulighed for vibrationsgulv m. solarie, spa, ridning, massage og kiropraktik.

Stutteri Birkelunden Birkegårdsvej 11, 4683 Rønnede, tlf. 25177710. Træningsophold inkluderer aquatræning 6x ugentligt, fodring med eget foder, wrap og fold. Dagspris = 242 kr. (ved en uges ophold), 4 uger = 5500 kr. Aquatræning for heste uden opstaldning = 250 kr. 10-turskort = 2250 kr. 20-turskort = 4000 kr.

Hestefitness, Stutteri Kirstinehøj, Birkehavevej 3, 3460 Birkerød, tlf. 28902273/50583460. Træningsophold træning efter ønske, fold. alt foder skal selv medbringes. Dagspris= 500 kr. (150 kr. for logi og 350 kr. pr. tur i aquatræner). 10-turskort =3.500 kr. Også mulighed for koldtvandsspa, skridtbånd og vibrationsgulv m. solarie og ridning.

Hvis I kender flere steder, må I meget gerne skrive dem i kommentarfeltet. Håber I kunne bruge det til noget?

xx Line

Rumba came home today after the aqua trainer boot camp. I sent her away because I wanted her to gain more muscle before the competition season. I was so lucky to watch her last session in the aqua trainer – she was so happy, confident and hard working! And she’s looking awesome. Check out the video above.

The aqua trainer offers the benefits of hydrotherapy combined with a highly specialised exercise program me. Horses work in a natural outline without a rider at controlled speeds in walk and when appropriate in trot. Water is introduced gradually over a series of sessions to a maximum of knee height. 

The horses walk on a moving Treadmill belt and as the water is added they lift their legs up out of the water in a more vertical plane. This has the benefit of increasing joint flexion and exaggerates the use of the back muscles. With no rider to influence the horse’s way of going the muscles develop symmetrically as the horse works in balance and without interference in a straight line.

The water reduces concussive forces allowing the safe strengthening of muscles and tendons. Whilst the water does provide a degree of buoyancy and support around the limbs, the horse has to work hard against the increased resistance of the water and this will develop stride length on dry land, tighten core stomach muscles and the ligaments around the stifle. The cold water on the lower limbs provides a massaging and cooling effect excellent for horses recovering from tendon problems.

Comments

 1. Der er Midtjysk ridecenter & spa nær Herning også, som varmt kan anbefales.
  Har haft min araber på ophold der x mange. Bare som vedligehold og opbyggende rygtræning. Resultatet er fantastisk. Den svage araberryg er blevet stærk og han går bare meget bedre.
  Pris: Logi 100 kr./dag inkl. fold, wrap ad libitum. Eget foder medbringes.
  Aquatræning 250 kr. per tur.

  Marianne, der står for det, er selv dressur dommer, rider ungheste til.
  Hesten behandles meget personligt og fint. Som var det hendes egne.
  Ønsker man at ride er der udendørs bane.

  Tlf.: 52190488 til Marianne

 2. Spændende – jeg går netop selv i tanker om at sende min hest 14 dage i vandtræning for at opbygge overlinjen.
  Det lyder som om, du var mest begejstret for horseaquatrainer.dk?

  • Line Munkholm says:

   Hej Anna

   Det er super godt til netop overlinjen. Jeg måtte have sadelmager ud efter den første gang, fordi Rumba havde sat så meget muskel netop her, så sadlen skulle stoppes om. Ja, Horsetrainer.dk var at foretrække. Det var personligt, grundigt, lækre omgivelser og ovenikøbet billigt i forhold til det andet. Og så videooptager de træningen for at dokumentere, at hesten nu også bliver trænet de aftalte gange.

   Skriv endelig, hvis du sender den afsted. Jeg vil gerne høre, hvad du syntes…

   KH Line